ZA NEPOVJEROVATI

Vlada za Lopare izdvojila čak 300 KM

Utorak 22. Jul 2014 12:36
Nama pare, narodu mesni naresci, flaširana voda i sve ostalo, tako su neki protumačili ranije usvojeni set zakona Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica izazvanih poplavama i klizištima.
Lopare, Republika Srpska
U okviru seta je i Zakon o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske iz kojeg se ovih dana dijele vaučeri, uz obavezno slikanje nosilaca republičke vlasti. Izjave i osmijesi visokih zvaničnika, i (slučajno?) kandidata na predstojećim izborima, ma koliko groteskno izgledali pred kamerama i prisutnim ojađenim ljudima, neizbježni su.
Protekle sedmice u Briselu je u svrhu prikpljanja pomoći za poplavljene održana donatorska konferencija. Obećane su stotine miliona, neki kažu da će cifra možda dostići i dvije milijarde, koje će biti proslijeđene vlastima u BiH.
To su one iste vlasti koje su proteklih nekoliko godina spiskale milijarde kredita, pa su se mnogi zapitali šta li će tek biti sa parama koje će eventualno doći?„U raspodjeli određenih prihoda samo Doboj i Šamac će dobijati u srazmjeri 50 odsto za budžet lokalne zajednice, a 50 odsto za budžet Republike, a za sve ostale važiće princip 75 prema 25 procenata“, pojašnjeno je iz Vlade. Uz sve napore da se promijeni takva odluka za Bijeljinu je ostao taj „kažnjenički frtalj“, odnosno svaka četvrta marka.
Gradske vlasti Bijeljine su nedavno obznanile da su od Republike do sada dobile tek nešto malo više od četrnaest hiljada maraka! Neki kažu da je to još i dobro u poređenju sa Loparama, koje su od Vlade za 312 oštećenih ili potpuno uništenih kuća dobile nevjerovatnih 300 maraka. Ni cijela marka po kući! Opština Ugljevik je svojim komšijama u Loparama uputila 20 hiljada maraka.
Vlast, tačnije vladajuće partije, koriste, teniskim rječnikom rečeno, svoj servis kako bi servirale za opstanak u meču. Poplavljeni građani i privrednici, čija imovina je uništena, dovedeni su u apsurdnu situaciju da sami sebi pomažu tako što će najprije dati pare Vladi, a onda će ona njima da vraća po svojim kriterijumima. Fond solidarnosti je pod isključivom i striktnom kontrolom aktuelne vlasti.
Izvor sredstava za ove namjene je novac posebnog doprinosa, a u Fondu će se naći i sredstva za korištenje prirodnih resursa u svrhu prozvodnje električne energije, kreditna sredstava Republike i lokalnih zajednica, budžetska sredstva Republike i lokalnih zajednica, kao i donacije i pomoći različitih subjekata.Vlast bez imalo skrivanja pokazuje namjeru da pokupi i značajan dio novca lokalnih zajednica.
U istoj kasi i pod istim ključem naći će se i ono što je protekle sedmice obećano u Briselu.
Nama pare, vama konzerve i sve ostalo.
Gejm, set, meč!
Da li je ovo servis za pobjedu i ostanak u meču?
Možda i jeste, ali za manje od tri mjeseca loptica će biti u rukama građana koji su odavno gurnuti na drugu stranu.
Izvor: Semberske novine

Коментари

Популарни постови