ПОРАЗ ПОЛИТИКЕ СНСД-а У ОКТОБРУ

Младен Босић, лидер СДС у интервју Блицу : Спремни смо за изборе

Објављено: 25. јул 2014. године

bosic13042014- Са Александром Вучићем разговарали смо о многим стварима, од којих ће користи имати народи са обе стране Дрине, јер је он искрени пријатељ и неко ко РС жели све најбоље – рекао је у интервјуу за “ЕуроБлиц” лидер СДС Младен Босић.

Очекујете ли да ће се власт у Србији, посебно Александар Вучић, непосредно пред изборе у БиХ, директно укључити у нечију кампању?

Наравно да не очекујем. Ови избори су око тога да народ у РС изабере између власти која није успела у протеклих осам година да побољша услове живота грађана и нових снага које желе да донесу промене. Али, потпуно схватам страх који влада у Додиковој странци од утицаја Београда. Боје се да им не врате мило за драго.

Свим владајућим странкама одговара мала излазност бирача, а све анкете показују да би тако могло да буде и на октобарским изборима у БиХ. Имате ли неке скривене аргументе да анимирате бираче да изађу на изборе у што већем броју?


Најбољи аргумент за излазак на изборе је ужасна економска ситуација у коју је доведена РС и одсуство наде у будућност. СНСД је изабран пре више од осам година са великим надама и обећањима, али су само продубили беду, незапосленост и корупцију. Многи виде да само промена правца може вратити наду у будућност и ми ћемо се потрудити да сви они гласају у октобру. Желимо да понудимо нови правац, много већу укљученост у светску економију, боље економске везе са Европом и економију од које ће корист имати већина људи, а не само неколицина окупљена око власти.

Са којим аргументима ће Савез за промене рушити постојећу власт у РС?

Влада СНСД је доносила лоше одлуке везане за привреду, није ништа урадила да ублажи економску кризу и није смањила незапосленост. Све околне земље су кренуле путем изласка из рецесије, док РС тоне и даље. СДС ће понудити другачији правац – приоритет мора бити економски развој, боље привредне везе са Србијом, регионом и Европом и отварање економије на начин да сви имају исте шансе како не би само неколико породица покупило сав кајмак како је то сада случај. Непотизам и дрско запошљавање своје деце и родбине у државна предузећа и институције власти је добио ендемске размере. Привреда је у колапсу и сваким даном смо све задуженији. Омладина нема посла и не види перспективу у РС. Аргумената за промене има и превише.

Често оптужујете власт за милионски криминал и корупцију. У којима сегментима друштва су они најизраженији?

Прво морамо схватити да криминал и корупција нису богом дани. То је нешто против чега се можемо борити. Видите пример Александра Вучића у Србији. Највећи проблем је што СНСД није никада имао политичку вољу за борбу против корупције. Прве ствари које морамо решити је да обезбедимо фер економију од које користи неће имати само неколико породица и да млади људи који су напорно учили имају шансу да добију посао без обзира на то којој странци припадају или не припадају. Чега год се дотакнете наиђете на проневере, намештене тендере, злоупотребу власти. Сви виде да је у здравству катастрофална ситуација, а да су они који су одговорни за то, стекли милионску имовину преко ноћи. И власт их још награђује амбасадорским положајем. У енергетици су огромне проневере и извлачење новца, високо школство се претворило у узимање новца за штампање диплома иза којих не стоји знање, велике послове који се финансирају из буџета може добити само неколицина предузећа под покровитељством власти. Овде не постоји политичка воља да се крене у обрачун са корупцијом и криминалом и по томе је РС црна рупа у региону.

Колико штете Савезу за промене у целини може нанети СНС Хаџи Јована Митровића, оспоравањем Иванићеве кандидатуре за члана Председништва БиХ?

Савез за промене је одредио своје кандидате, а свако има право на своје мишљење и понашање у складу са њим.

Како коментаришете Митровићеве оптужбе на Ваш рачун да сте починили кривично дело и злоупотебили његов потпис?

Пријава за изборе за кандидате Савеза за промене су извршене у складу са законом и у законском року.

Сва истраживања, било домаћа или страна, показују да Додик и СНСД воде, али и да је СДС близу. Можете ли до октобра то променити у вашу корист?

Не само да ћемо променити ту слику, него ћемо сигурно победити. Народ је схватио да су велика очекивања и неиспуњена обећања СНСД била лаж. Економија је растурена и грађани се налазе у стању очаја. Презентоваћемо наш програм како довести до промена у економији и како развити привреду и инфраструктуру да не би више заостајали за свима. До октобра ћемо ући у сваку улицу и закуцати на свака врата да нашем народу дамо нову наду да ствари могу бити другачије. Верујем у интелигенцију бирача и рачунамо на гласове 70 одсто грађана РС који су незадовољни стањем и начином на који је СНСД владао.

Економска криза је дубока и у окружењу и у РС и ко год да буде на власти после не може „чаробим штапићем“ да реши стање. Које су прве, ургентне мере за којима бисте посегнули у случају да постанете председник Владе РС?


Тачно је да је економска криза тешка. Тачно је и да не постоји чаробни штапић за њено решавање. Али је нетачно да се ништа не може урадити. Погледајте реформе у Србији и околним земљама које полако излазе из кризе. Све зависи од нас, а народ може бирати између оних који су само донели лоше или дати шансу онима који хоће да мењају ствари. Власт је много тога могла да направи да ублажи последице светске економске кризе, али су се одлучили искључиво на нова астрономска задуживања, чије последице ћемо тек осетити када они оду с власти. Прве мере ће бити сређивање стања у институцијама и стварање правне државе у којој треба да одговарају они који доносе одлуке на штету РС, а у корист својих џепова. То је први корак да привучемо стране инвестиције и отворимо нова радна места. Сви смо свесни да нову власт чека тежак посао великих реформи, али неко то мора урадити. У овом тренутку нема ко други осим нас и спремни смо на то.
 
Често су Вам и у странци, приговарали зашто се не кандидујете на једну од две најважније функције - председника РС и члана Председништва БиХ. Зашто себе нисте видели ни на једној од ових функција?

Не тражим позицију за себе да би имао почасти или био важан. Мислим да је положај председника владе РС најважнији за спровођење промена у РС и за покретање економије и смањење незапослености. То је најодговорнија функција. Наша испитивања су вишеструко потврдила да је одличан кандидат за функцију председника РС Огњен Тадић, а ја сам требао бити кандидат за члана Председништва. Ту функцију смо препустили зарад заједничког наступа опозиције. Бићу мандатар нове владе, уколико тако одлуче гласачи. На тај начин сам и гарант да ће бити проведено оно што је обећано грађанима.


Извор: http://www.sdsrs.org

Коментари

Популарни постови