Званично формиран Савез за промјене: У изборну борбу са боксерским рукавицама

Преузето са : frontal.rs

Декларацијом и прогласом обећано: Чим дођемо на власт хапсимо и одузимамо имовину!
Представници неколико опозиционих политичких странака потписали су данас у Бањој Луци Декларацији и Проглас Савеза за промјене и најавили да ће у изборну трку кренути са заједничким кандидатима за предсједника РС и Предсједништво БиХ, чија имена би требала бити позната до краја маја.
Прије Општих избора 2010. године то је била сасвим обична конференција за медије на којој су представници СДС, ПДП и Михајличиних радикала формирали опозициону коалицију, која је брзо заборављена након избора.
Скоро четири године касније, пуна кристална сала хотела Босна свједочила је формирању Савеза за промјене, чији су носиоци СДС, ПДП и НДП.

Први међу једнакима, предсједник Српске демократске странке и један од вођа Савеза за промјене Младен Босић
Претходно прочитану Декларацију и Проглас Савеза за промјене потписалу су данас Младен Босић, предсједник СДС, Младен Иванић, предсједник ПДП, Драган Чавић, предсједник НДП, Миланко Михајлица, предсједник СРС РС, Јован Митровић, предсједник СНС, Тихомир Глигорић, предсједник Српске алтернативе и представници још неких мањих странака, као што су Странка социјалне сигурности бораца РС и девизних штедиша
''Доласком на власт Савез за промјене ће одмах процесуирати носиоце криминала и корупције у Републици Српској и одузети незаконито стечену имовину. Јавно ћемо објавити све афере, тајне уговоре и њихове актере, које су проузроковале штету од више милијарди КМ по РС и њене грађане'', обећали су путем декларације чланови Савеза за промјене.
Мало ли је за прво обећање - помислио би неко - али декларација се ту није зауставила. Обећано је и разоткривање аморалног непотизма великих размјера у власти тако што ће се објавити спискови свих чланова породица највиших функционера РС, који су запошљавани, именовани на одређене функције и позиције у институцијеме РС. Такође, разоткриће се и добијање кредита из ИРБ, те склапање и добијање одређених послова и уговора са јавним установама РС.
Изабрани представници Савеза за промјене, према прогласу, имаће обавезу да усвоје: Закон о испитивању поријекла имовине, Закон о незастаријевању кривичних дјела из процеса приватизације, Закон о сукобу интереса, о систему плата у јавном сектору, Закон о управљању и заштити природних ресурса, те сет закона, измјена и допуна у области финансија и пореске политике.
На декларацију и проглас свој потпис ставили су представници око 40 удружења из свих области, од синдиката, преко Николе Дроњка, до Боксерског клуба Славија.

Савез подржали: Петар Кунић, Владимир Усорац, Коља Пејаковић

Између осталих, декларацију и проглас Савеза за промјене поптисали су  члан предсједништва БОРС Жељко Лалић, представник Синдиката РиТЕ Гацко, Стручног синдиката средњих школа, представник Удружења војних пензионера, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца, Студентског омладинског покрета, Савеза удружења избјеглих и расељених лица, преварених жираната, националних мањина, удружења Парк је наш, итд...
Међу познатијим потписницима био је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника РС. Савез за промјене данас су подржали Никола Поплашен, Бошко Чеко, а мало изненађење је подршка професора Петра Кунића, посланика ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ. Подршка је стигла и од Момчила Крајишника и Асоцијације стваралаца РС.
Потписивању прогласа и декларације присуствовао је познати глумац и режисер, Никола Коља Пејаковић.
Предсједник Ветерана РС, Душко Вукотић такође је присустовао потписивању, али је изјавио да ће Ветерани сачекати да у Савезу за промјене прочитају и размотре њихове захтјеве, а да има времена за разговоре.

Коментари

Популарни постови