Босић: Имамо конкретне мјере које ће одмах дати резултате

Објављено: 10. септембар 2014. године   

СДС има конкретан сет мјера које ће омогућити побољшање стандарда грађана одмах након избора, изјавио је предсједник Српске демократске странке Младен Босић приликом презентовања Програма нове власти за будућност Републике Српске.
a plan 2
Он је појаснио да је овај план припреман годину дана, а у његовој изради учествовали су експертски тимови из свих области, те да је посебан аспект стављен на економију.
“РС има велику територију и природна богатства. Имамо своје руде, шуме, хидроенергију и није нормално да у таквој држави грађани живе на ивици сиромаштва. Имамо људске ресурсе и очигледно је да нешто не ваља у институцијама система и начину на који се води економија и држава и то је оно што се одмах треба промијенити. Вјерујем да ће грађани управо због тога донијети одлуку да у РС дођу позитивне промјене", казао је лидер СДС-а.
Он је истакао да ће повећање стандарда свих грађана и борба против сиромаштва бити приоритет број један, наглашавајући да ће једино РС која има власт усмјерену развоју и отварању нових радних мјеста имати загарантовану будућност и опстанак.
Појашњавајући програм нове власти он је рекао да је планирано неколико сегмената који ће имати приоритет.
Према његовим ријечима у први сегмент спадају мјере за растерећење кућног буџета, чије ће резултате грађани осјетити одмах након промјене власти.
“ Државни апарат по разним основама ставља руку у џеп грађанима РС и на тај начин покрива рупе и разна непотребна трошења. Ми ћемо учинити неколико директних обећања са тачним роковима њиховог провођења у дјело. Прије свега кренућемо од онога што се на први поглед не чини много, али осиромашеним грађанима значи пуно, па ћемо тако укинути разна парафискална узимања новаца од грађана РС”, казао је Босић.
Он је обећао да ће прва таква мјера бити укидање такси на бројила домаћинстава у РС која износи 10 КМ, што ће свакој породици уштеди 120 КМ годишње.
“Урадићемо све како би се укинула РТВ такса. Ако не буде спремности или уколико то не подрже и остали фактори потребни за промјену закона, омогућићемо да грађани РС не буду прогањани на судовима уколико не плаћају РТВ таксу. Тај принцип важи у Федерацији и сматрамо да грађани РС  не треба да финансирају јавне сервисе у БиХ, нити треба да плаћају овакав јавни сервис РС, који није у функцији свих грађана, него појединаца и странака на власти”, категоричан је Босић.
Он је додао да ће бити смањене цијене услуга мобилних оператера у РС, јер су оне далеко изнад цијена мобилне телефоније у окружењу.
Сматра да није нормално да цијене ових услуга у Србији буде далеко испод цијена у Српској, а да власник главног оператера у обе земље буде исти.
“ Уколико оператери не буду спремни да, у договору са нама, смање цијене увешћемо директну конкуренцију која ће омогућити много нижу цијену и бољи квалитет услуга”, појаснио је Босић.
Такође ћемо, каже он, укинути порез солидарности који плаћају предузећа и радници преко својих плата јер, сматрамо да није примјерен овом тренутку.
“Укинућемо повећање такси на возила и пореза на оружје које је послије поплава увела ова влада. То је постигло супротан учинак па су поједини грађани већ почели регистровати возила у Федерацији. Увешћемо двије стопе ПДВ-а. Нижу на животне намирнице и лијекове, а вишу на луксузне робе”, казао је Босић.
Он сматра да није нормално да грађани РС плаћају дуплу цијену лијекова у односу на Србију, због чега будућа власт мора направити друштво које ће мислити у интересу грађана.
Појашњава да су набројане мјере краткорочне и да ће одмах дати резултате у растерећењу буџета грађана РС.
“ Оне свакако неће ријешити проблем РС, али морају направити заокрет у досадашњем начину размишљања и третману како је држава третирала своје грађане”, казао је Босић.
Најважнијим је оцијенио други сет мјера које ће, како каже, отворити процес запошљавања и дати нови импулс економији.
“Свима је јасно да не можемо ријешити ни једно од горућих питања ако не створимо услове да се повећа економска моћ и отворе нова радна мјеста у реалном сектору. Актуелна премијерка је недавно признала да РС нема шта да извози и то је најбоља оцјена садашње ситације”, казао је Босић, додајући да се мора промијенити менталитет друштва како би се производњи и стварању нове вриједности дао приоритет.
Он је казао да је дугорочан циљ нове власти подизање удјела производње у бруто друштвном производу са садашњих осам на двадесет одсто.
“Свјесни смо да то неће бити лак задатак. То је циљ које наше друштво себи мора поставити и да пређе од система који живи од задуживања у друштво које треба да живи од свога рада”, казао је Босић.
Додао је да ће сва предузећа имати исте шансе на тржишту и да неће постојати повлаштени слој предузећа која имају монопол као што је то сада случај.
“Један од основних проблема биће управо разбијање свих врста монопола који економску ситуацију вуче на дно, а то ћемо урадити у року од два мјесеца од формирања власти. Морамо омогућити бољу конкурентност и привући инвеститоре. Свима нам је познато да сада предузећа из РС селе у Федерацију због бољих услова пословања”, казао је лидер СДС-а, додајући да ће бити покренута и реформа јавног сектора.
Државни апарат, каже, мора слиједити судбину грађана, јер ако је њима тешко онда се морају постићи уштеде на свим нивоима и то мора бити проведено одмах.
“У РС имате најнеповољнији однос између просјечне плате и пензије захваљујући платама у јавном сектору и то се мора прекинути. Јаз између плата у јавном сектору и пензија мора бити смањен. Ми обећавамо да неће бити исплате плата министрима док пензионери не добију пензије и да неће бити повећања плата у јавном сектору, а да не буде повећања пензије”, навео је Босић.
Као једну од мјера навео је омогућавање организованог откупа пољопривредних производа, те откуп вишкова производње од стране Робних резерви.
“Морамо разбити увозне лобије како на нивоу БиХ, тако и РС. Они су изразито јаки и морамо наћи начина да штитимо домаћу производњу. Нешто од тога је покушао да уради министар у Савјету министара Мирко Шаровић, који је наишао на огроман отпор и из тога смо извукли велике поуке”, казао је Босић.
Као трећи приоритет нове власти Босић је навео борбу против корупције, додајући да ће за ту намјену бити формирана Агенција за борбу против корупције.
Истиче да ће само кроз борбу против корупције бити смањен одлив средстава од 200 милиона марака, те да ће у првој години нова власт за 20 милиона КМ смањити јавну потрошњу.
“Корупција је зло које исисава животне сокове РС. Донијећемо нове законе о испитивању поријекла имовине, а посветићемо велику пажњу спречавању прања новца и контроли јавних набавки. Морамо увести принцип одговорности за штету коју функционери РС стварају друштву склапањем погубних уговора по РС. Поред милионских штета, које су настале на овај начин, нико никада није одговарао”, казао је Босић, додајући да ће зато бити уведен принцип личне одговорности функционера.
Босић је нагласио да у РС треба да буде добро за све, а не само за неколицину оних који су сада на власти због чега је потребно промијенити свијест и начин размишљања у РС.
“ Морамо радити за заједнички интерес, а не за лични интерес себе и својих породица, као што је то постало нормално у РС. Уколико не будемо могли испунити обећано ми гарантујемо да ћемо се повући са власти”, казао је Босић.
Он је додао да промјене морају доћи одмах како би сви живјели нормално и да би наша дјеца имала нормално друштво и државу.
Грађанима је поручио да је судбина РС у рукама народа и да одлуку о њеној судбини требају донијети они 12. октобра.

Коментари

Популарни постови