Обраћање предсједника СДС-а Младена Босића скупштини

  преузето са www.sdsrs.org  

Објављено: 13. април 2014. године
BOSIC13042014Уважени гости, драги пријатељи, даме и господо,

Прије свега желим да се захвалим свим члановима СДС зато што су својим дјеловањем у протеклих пар година вратили јединство и моћ СДС-у. СДС је поново респектабилна странка од које се очекује да покрене промјене у РС. И то доказује и ова данашња програмска скупштина СДС-а.

Данас смо се окупили да пошаљемо важне политичке поруке и да кажемо како Српска демократска странка види будућност Републике Српске. а РС има будућност ако њени грађани буду увјерени да је она добро мјесто за живот и да су њене институције у служби грађана, а не обрнуто.

1.Сада то није тако.  Пита ли се ико од одговорних у РС како се осјећа обичан човјек? Пита ли се неко из власти како се осјећа отац породице када не може да погледа у очи жени и дјеци зато што није у стању да за њих обезбједи нормалан живот. Како се осјећа неко у 50-тим годинама када добије отказ, а свјестан је да га вјероватно нико неће примити на нови посао. како се осјећа млад човјек или жена која заврши школовање и види да не могу добити посао и не могу основати своју породицу јер су осуђени да живе од родитељске помоћи и у тридесетим годинама. Демобилисани борци РС осјећају понижење зато што не могу живјети достојанствено од свог рада, а не зато што хоће привилегије на рачун других. То су питања на која одговор треба дати и о томе ће се одлучивати на следећим изборима. како да вратимо наду у РС!

- Владу не занимају пуно проблеми обичних људи. Узели су паре општинама, а народ долази код начелника да им ријеше егзистенцијалне проблеме. То су оставили општинама. Слушам ових дана како неки функционер Министарства пољопривреде даје изјаву како ће подијелити по једног коња свакој општини са пропале фарме липицанера из Прњавора, да их они хране, јер ако буду на јаслама владе РС као до сада, поцркаће од глади. то је виђење и однос власти СНСД-а према проблемима. Пребаци их другом. Зато се СДС залаже за давање више средстава и овлаштења локалним заједницама гдје грађани могу директније одлучивати на који начин ће трошити свој новац.
 
2. СДС за наредни период има два основна приоритета – безбједност РС и развој РС.

Безбједност је први приоритет,  зато што нико нема право да се коцка са будућношћу РС. Сви знамо да смо се почетом 90'. борили да останемо у истој држави са Србијом.

 То историјске околности и ставови великих држава нису дозволили. Умјесто тога створена је РС и нико нема право да угрожава њен опстанак авантуристичком политиком срачунатом на злоупотребу патриотских осјећања грађана. 

Као и прије сваких избора од 2006. до данас, Додик почне обећавати гласачима референдум о независности РС. а о чему би другом кад не може причати о запошљавању, економији, најнижим пензијама, а о криминалу да и не говорим. Гласачи у РС знају да он неће расписати референдум. Није смио провести и већ расписани референдум о враћању надлежности из области правосуђа, а како би тек о независности.

А подсјетићу вас да су једина два референдума која су била проведена до сада у РС била када их је организовала СДС. 1992. за останак у Југославији и 1993. о Венс-Овеновом плану. То је онај референдум када су грађани одбили план за који се залагао Милорад Додик као посланик и по коме РС не би ни постојала.

Ми Додику постављамо само два питања у вези референдума: има ли нечију гаранцију за безбједност РС у том случају и које државе би подржале резултате референдума? То су два питања која нас интересују, све остало је авантуризам и популизам. 

Јавно питамо зашто лобисти који добијају велики новац из буџета РС, по том питању нису постигли никакав резултат. Вјероватно им то и није био задатак, него промоција лика и дјела актуелне власти.

Политички авантуризам Додика је и његово јавно залагање за напуштања Дејтонског споразума кроз подршку пројекту три или више ентитета како је то потписао у Пруду и како то ових дана поново тражи Човић, или кроз трећи ентитет који заговара за рачун хрватског народа. зар није свима јасно да је одустајање од Дејтона велики ризик за РС.

Ми нисмо за политику конфликта, ми смо за политику дијалога. Ако нема дијалога, онда се ствари рјешавају на начин на који се надам да нико више не жели. Додик води другу врсту дијалога када оде у федерално Сарајево  разговара са Лагумџијом и Човићем како смијенити министре СДС-а из заједничких органа и за ту услугу им да пола удјела РС у електрани на Средњој Дрини и управљање Електропреносом који има велики новац на располагању. Додик у Сарајеву тргује интересима РС за рачун личних и страначких интереса , а  ја  то не бих назвао пробошњачком или прохрватском политиком. То је политика трговине интересима РС. 

Немјерљиву штету интересима РС  СНСД је  направио када се одрекао јединственог наступа из РС у Сарајеву и од сарадње са СДС-ом се окренуо сарадњи са СДП.  Разбијање јединственог блока из РС у Сарајеву је потез који је нанио немјерљиву штету и будућим интересима РС.

СДС је недавно потписао заједничку изјаву о европским вриједностима са Европском народном странком и странкама из БиХ које припадају тој највећој групацији европских странака десног центра.  Наше опредјељење није изолација РС и СДС-а, наше опредјељење је сарадња. И тај чин су прозвали пробосанском политиком.  Видим да нису ни прочитали документ који је јаван и налази се на нашој интернет страници. У њему нема ништа што је против интереса РС, напротив. то је документ о слободи, уважавању, социјалној тржишној привреди, правној држави. То су принципи којима тежи СДС. 

Нема сумње да су за тешко стање у којем се нашла РС и БиХ најодговорнији СНСД и СДП. Те двије социјалдемократске странке добиле су највише гласова на претходним изборима и изневјерили су повјерење и обећања. Иако у свом имену носе тај назив, оне немају много шта што се веже са принципима социјалдемократије.  Да би ствари кренуле набоље, морају у октобру отићи са власти и ми ћемо се  потрудити да тако и буде.

Сви морају прихватити реалност да ће на овим просторима још дуго остати да живе бар три историјске истине, али ако желимо напријед, морамо разговарати о стварима које значе живот. Морамо се окренути према будућности, јер сувише дуго живимо у прошлости и зато сви заједно тонемо.

 Зато су потребне промјене и зрела и одговорна политика! Вријеме је да се напусти политика производње страха од других која је паралишућа за било какав напредак,  а ми хоћемо да кренемо напријед!  

Ми смо мали да бисмо стварали непријатеље, нама требају пријатељи. Не желимо да се свађамо са комшијама, нећемо боље живјети ми ако је комшији горе. Зато позивамо на напуштање старих политичких концепата и окретање сарадњи и просперитету. Стратешке грешке које направе они на челу народа, плаћају генерације које долазе. Ми Срби смо, нажалост то видјели више пута у прошлости.

Али,  да би се  десила промјена, потребно је да и други признају неповредивост РС и њених интереса, јер је то услов свих услова за СДС. Други морају напустити политику политичких превара и злоупотреба. То је почело још на првим вишестраначким изборима 90-те када је као Југословен биран Ејуп Ганић, наставило се избором Комшића, Влајкија и других као представника Хрвата гласовима других народа, лажним пријавама гласача у Сребреници за локалне изборе и сада се наставља сличним покушајима увоза гласача у РС кроз активности тзв. Коалиције 1.март. Од власти које су одговорне зато очекујемо да спријече такву врсту манипулације, а не да у њој учествују, као што су то радили у случају избора у Сребреници. 
 
3. СДС је спреман да поново преузме одговорност за РС и данас представља Бијелу књигу 2014. као документ који је политичка платформа из које ће произаћи изборни програм странке – имамо шта да понудимо, имамо јасан план и имамо кадрове који могу спровести тај план.

Развој РС је уз безбједност најважнији приоритет СДС-а. Да бисмо створили услове за развој, морамо се обрачунати са злом које исисава животне сокове и поткопава саме темеље друштва. Морамо одмах прогласити  рат корупцији и организованом криминалу.

У тај рат се мора ући бескомпромисно, без обзира о коме се ради и чију ко књижицу носи. Тај рат се или добија или губи. Ми ћемо обећати хитно провођење истрага у 24 највеће афере као што се то дешава у Србији и Хрватској. То од нас тражи и Европска унија, али оно што је најважније, то тражи наш народ. Народу мора бити враћен дио опљачканог новца и зато ће приоритет свих приоритета СДС-а бити закон о испитивању поријекла имовине. 

Други фронт који морамо отворити је хватање у коштац са проблемом незапослености. Морамо омогућити нашем народу да ради и живи од свог рада! Незапосленост достиже размјере катастрофе као елементарне непогоде и тако је и треба третирати-мобилисати све снаге и могућности. 

Не као лажна Додикова ''Тесла“  предузећа која служе за извлачење новца из буџета и скупљање гласова оних који су очајни због незапослености. Не, запошљавање у државне и ентитетске институције и јавна предузећа да би се смјестила родбина и страначки активисти.  Рад институција мора бити за добро грађана, а не за личну и страначку корист. 

Да бисмо то урадили морамо створити услове за покретање уништене привреде. Рјешење није ни давање подстицаја за запошљавање на садашњи начин да се субвенционише рад за којим не постоји стварна потреба. Рјешење је у стварању стварних радних мјеста у реалном сектору, а за то треба створити политичке и законске претпоставке, како би инвеститори имали мотива да улажу у реални сектор. 

Зашто влада СНСД-а ни до данас није дала одговор на одлазак предузећа у Федерацију из РС. Зашто нису одмах реаговали и смањили неопорезовани дио прихода и омогућили улагачима дизање добити без додатног пореза. Зашто власт није помогла малим предузећима и ситним пољопривредницима гдје би се могао запослити велики број људи. Нису то урадили зато што им то није приоритет. Зато ћемо ми то урадити одмах послије октобра и зато требају промјене!

Промјене требају у здравству које је презадужено због  пуњења приватних џепова, школству које на очиглед свих нас губи корак са модерним свијетом и које не посједује механизам заштите од такозваних куповних диплома иза којих не стоји никакво знање.  Промјене су неопходне у свим сегментима друштва и о томе се ради у Бијелој књизи СДС коју ћемо данас представити. 

Суштина система власти коју ми хоћемо је успостављање личне одговорности за одлуке које доносе они који су на власти. СНСД је успоставио систем колективне неодговорности покривајући корупцију и штетне уговоре одлукама Владе и НСРС. Ми ћемо тражити појединачну одговорност свих оних који су криви за склапање криминалних уговора, или доношење одлука које штите такав криминал. То ће бити главна промјена. Одговорност напокон!

4. Српска демократска странка је одлучила да позове све политичке странке, невладине организације, појединце и све оне који схватају да су Републици Српској хитно потребне дубоке и корјените промјене, да удруже снаге у том правцу.  Ми смо на том пољу већ отворили дијалог, а плод тог дијалога је и Декларација о Савезу за промјене коју дајем овој Скупштини на усвајање. Савез за промјене није коалиција странака за предстојеће изборе, то је покрет који треба да отвори перспективе за будућност Републике Српске. 

Они који буду дио Савеза, стаће у подршку заједничким кандидатима за предсједика РС и српског члана Предсједништва на предстојећим изборима. 

 Они који се придруже имаће заједно са нама тежак задатак да грађанима РС објасне у којем историјском и политичком тренутку се нашла РС и да имају избор између два пута; да наставе путем којим иде садашња власт, а тај пут је  – подијељено друштво, корупциија, непотизам, ароганција власти, примитивизам и неодговорност за криминал и лоше одлуке.

Други пут је пут сређивања комплетног друштва, одговорност за одлуке које доноси власт и дубоке реформе које треба да врате вјеру у праведније друштво и институције РС које се брину за потребе својих грађана. Зато позивамо све оне који бирају други пут да нам се придруже. 

Мораћемо почистити неред који ће СНСД оставити иза себе у октобру. а тад посао тек почиње.

Морамо обезбједити бољу будућност РС, а то нема ко други да уради осим нас самих! Нека нам је Бог на помоћи!

Коментари

Популарни постови