Mićo Mićić: Otvoreno pismo Dodiku

Mićo Mićić: Otvoreno pismo Dodiku
Mico_Dodik
Mićo Mićić Vs Milord Dodik 

Gospodine Dodik,                                                                                           

uprkos činjenici da danas više nisu u modi pisma i čestitke, evo, na kraju ove godine imao sam potrebu da ti se kroz ovu formu komunikacije, obratim iznoseći neke važne probleme za našu lokalnu zajednicu i svakako da ti postavim više pitanja.
U ponedeljak, 23. decembra, održali smo tematsku sjednicu Gradske skupštine gdje smo iznijeli činjenice o nekoliko važnih problema koji nas opterećuju i to, prije svega, zbog opstrukcija koje dolaze od republičke vlasti na čijem čelu stojiš ti i SNSD.
Fabriku šećera u Bijeljini uspjeli smo sačuvati od propadanja u ratu i poslije njega, zatim smo obnovili proizvodnju, zaposlili ljude i proizvođače, a onda je ona zbog kriminogenih radnji republičkih vlasti, postala predmet manipulacija, sudskih sporova i kompanija sa velikim gubicima.
Taj gigant svjesno je uništen bez obzira na to što je to mogla biti najveća fabrika šećera na Balkanu. Znajući da je tvojoj partiji i tebi borba za vlast preča od razvoja i života naših građana, pretpostavljam da ste i tu granicu prešli sa uništenjem Šećerane, koja je od izuzetne važnosti za Republiku Srpsku, a
posebno grad Bijeljinu.
Podsjetiću te da smo u proteklih nekoliko godina pokrenuli više strateških projekata koji prevazilaze lokalni značaj, u realizaciji tih projekata smo uglavnom nailazili na opstrukciju republičkih vlasti. Umjesto da stimulišete takav naš razvojni pristup, činite sve da do realizacije tih projekata ne dođe.
Najnoviji slučaj sa gasifikacijom to pokazuje. Tragikomično je da negdje iz prikrajka posmatraš otpočinjanje radova na južnom toku u Srbiji, a da osporavaš naš projekat koji smo već pripremili. To, po tebi, nije javni interes. Kakav se onda interes zastupao na tom događaju u Srbiji?
Podsjetiću te da ste ti i SNSD, kada je Semberija u pitanju, svoju podršku iskazivali samo tamo gdje imate nešto pristalica, u nekom selu, dijelu naselja… Crvenim zastavama na zaobilaznicama htjeli ste pokazati kako ih je napravio SNSD, a da ne govorim o bolnici, gdje je utrošeno dva puta više sredstava nego što je planirano.
To je zloupotreba vlasti i sistemska korupcija. U primjeru bez presedana, zloupotrebljavaš vlast i u posjedu republičke vlasti zadržavaš A.D. „Grad“ Bijeljini. Vi ste jedina republička vlast u svijetu koja gazduje lokalnim pijacama i gradskim zemljištem! To je dakle moguće u 21 vijeku. Naravno da je u zemlji autokratije moguće da škole i preduzeća koje je narod Semberije sagradio a kojima sad upravlja SNSD tuže gradsku upravu i na taj način im blokiraju budžet.
Mi nećemo da tužimo republičku vlast kojoj smo poklonili novu zgradu univerzitetskog centra, nećemo da tužimo što smo napravili i renovirali veliki broj škola, iako to nije naša obaveza, nećemo da tužimo Vladu što nam ne vraća PDV.
Gospodine Dodik, Svi mi znamo da si vispren političar. Svi mi znamo da si se ponosio što nisi učestvovao u Vojsci Republike Srpske, da si govorio kako je SDS pokrovitelj zločina u Srebrenici. A onda ti nije smetalo da sa SDS-om praviš strategiju odbrane nacionalnih interesa u Sarajevu. Ili možda jeste, kada si se sjetio ko si ti zapravo, onda te interese štitiš sa Radončićem, Lagumdžijom i Čovićem.
Svi mi znamo da si potpuno privatizovao stranku, da apsolutno kontrolišeš Vladu bez posrednika i prevodioca, da nam prvi saopštiš radosne vijesti o obustavi štrajka na željeznicma, o podjeli penzija, pokretanju proizvodnje…
Svi mi znamo da kontrolišeš sudstvo a da neke dijelove tog sistema možeš i da ukineš.
Dakle,  cijeneći tu tvoju moć, znam da možeš uraditi sve što hoćeš. Stoga možda i nije loša ideja da počneš ukidati i neke opštine i gradove, posebno one gdje uprkos tvojoj velikoj moći ne možeš da vladaš.
I na kraju, nije propust što ti se na početku ovog pisma nisam obratio kao predsjedniku Republike.
Ti više ličiš na suverena – despota, možda predsjednika Vlade, predsjednika sindikata, ponekad na direktora Željeznice ili direktora Fonda PIO. U svakom slučaju, ovo pismo će doći do tebe, nisi ti čovjek bez adrese.

GRADONAČELNIK BIJELjINE
Mićo Mićić

Коментари

Популарни постови