Истраживања показала: СНСД пада, СДС расте, Огњен Тадић најпопуларнији политичар

38 одсто испитаника гласало би против СНСД-а, док би подршку овој странци дало 23 одсто испитаника у октобарском истраживању јавног мњења агенције ИПСОС.
То је драстичан пад у односу на фебруарско истраживање, када је СНСД имао подршку 34 одсто, док је против било свега 21 одсто испитаника.
Грађани, према овом истраживању које је објавио и магазин Респект, испитаници највише имају повјерења у удружену опозицију.
На сљедећим изборима, за уједињену опозицију гласало би 39 одсто испитаника, што је раст од три одсто у односу на фебруар.  За актуелну владајућу већину гласало би  24 одсто, што је раст за два процента у односу на раније истраживање.
Ипак, на питање за кога бисте гласали да се избори одржавају у недјељу, 39 одсто испитаника свој глас би дало СНСД-у, а 30 одсто СДС-у.  ДНС би добио 8 одсто, ПДП 5,  Социјалисти, СНС 3 одсто. Чак 70 одсто испитаника сматра да се Република Српска креће у погрешном правцу, а истог је
мишљења скоро половина испитаних бирача СНСД-а.
У истраживању се упозорава да су велика пријетња власти 70 одсто незадовољних, који се могу окупити око било којих промјена. Предсједник,  Милорад Додик је добио изузетно негативну оцјену испитаника због несузбијања корупције, али су га одлично оцијенили у очувању суверенитета Републике Српске.  Генерално, да је рад предсједника добар сматра 19 одсто испитаника, а да је лош изјаснило се чак 50 одсто.
Од политичких личности, учесници у анкети највише повјерења имају у Огњена Тадића, 37 одсто, Додика 35 одсто, Игора Радојичића 34 одсто. Највећи раст повјерења, и то захваљујући чланству
СНСД-а, има премијерка Жељка Цвијановић, која је у октобру имала 31 одсто, у односу на 17 одсто у фебруару.
Када је ријеч о способности странака да рјешавају проблеме, 15 одсто испитаника каже да би се СНСД наујспјешније борио против корупције, а СДС 13 одсто. Према истраживању, СНСД би најбоље ријешио и еконосмке проблеме, што сматра 17 одсто, док се 14 одсто испитаника изјаснило да би у томе бољи био СДС.
СНСД – ова најјача карика, према истраживању, и даље је одбрана статуса Републике Српске унутар БиХ, због чега је ова странка добила подршку 21 одсто  испитаника, док је за СДС-ову политику у том смислу 13 одсто испитаника.

Коментари

Популарни постови